preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vitomir Širola-Pajo" Nedešćina

Login
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

TERMINKO aplikacija za naručivanje školska medicina
Lista linkova je prazna
UGASIMO NASILJE
Lista linkova je prazna
GOOGLE UČIONICA

 

E-DNEVNIK

    

I - nastava

IDEMO U SREDNJU

Upisi.hr - Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole

 

VIRTUALNA KNJIŽNICA

Za ponavljanje gradiva

Portal za učenike

/

e-Škola

Edukativne igrice
Lista linkova je prazna
IZRADA EDUKATIVNOG MATERIJALA

Projektom "Ribice jesti, zdravo se hraniti" financiranog od strane FLAg-a , predviđene su edukativne radionice za učenike i to izrada memory kartica i podmetača na temu morskih organizama. Tako su učenici nižih razreda izrađivali su podmetače za čaše, memory kartice za igru i magnete. Izrađujući materijal naučili su  nazive riba i drugih morskih organizama.

Učenici  sklopu terenske nastave  u petak, 5. svibnja  učenici trećih i četvrtih razreda  posjetili su  ribarnicu u Rijeci gdje su mogli vidjeti raznovrsne ribe i školjkaše koji se nude za prodaju. Na taj su način obogatili svoje znanje o važnosti konzumacije ribe i ribljih  proizvoda za zdravlje.

 

 

EDUKACIJE ZA RODITELJE

Dana 27. ožujka 2023. u PŠ Sv.Martin održana je prva radionica namijenjena roditeljima i kuharskom osoblju u sklopu projekta "Ribice jesti, zdravo se hraniti" u okviru Flagova natječaja iz Mjere 5.2.1 "Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama" u OŠ "Vitomir Širola-Pajo" Nedešćina.

Predavanje je održala Jovanka Katić, nutricionistica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Roditelji su se upoznali s elementima zdrave prehrane, nutritivnim vrijednostima pojedinih namirnica važnih za zdravlje organizma, s posebnim naglaskom na ribe i ostale morske organizme. Predstvljen su različiti načini pripreme ribe kao i nekoliko različitih primjera jelovnika u kojima su zastupljene ribe ili drugi morski organizmi.

Isto predavanje održano je 29. ožujka 2023. za roditelje i kuharsko osoblje u matičnoj školi u Nedešćini. Predavanje je održala Nina Penezić Blažević, nutricionistica u Nastavnom zavodu za javno zdtavstvo Istrske županije.

Predavanjima je nazočilo  50-ak roditelja.

 

NASTAVAK EDUKACIJA O VAŽNOSTI KONZUMIRANJA RIBE

Dana 3. ožujka 2023. održao se drugi dio radionica u sklopu projekta "Ribice jesti, zdravo se hraniti" iz Flag-ova natječaja Mjera 5.2.1. "Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama FLAG-a „Alba“ s ciljem unaprjeđenja znanja učenika o važnosti uključivanja ribe u svakodnevnu prehranu. 

Radionice su održane za učenike područne škole Sv.Martin i to jedna radionica za učenike nižih razreda i jedna za učenike viših razreda.

Učenici su saznali o nutritivnoj vrijednosti ribe, njihovoj važnosti za zdravlje organizma

Edukacije/radionice su održali Olga Dabović Rac, dr.med. specijalist epidemiolog, voditeljica Odjela za rano otkrivanje bolesti i Jovanka Katić, dipl. ing. preh. teh. iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.  

Učenici  su bili veoma zadovoljni predavanjem o zdravoj hrani i važnosti konzumacije ribe, naučili su kako treba jesti ribu dva do tri puta tjedno jer sadrže masti i bjelančevine koje pomažu u jačanju kosti i koncentraciji. Nutricionistica im je govorila o zdravim obrocima s ribom i o konzumaciji voća i povrća koje je jako važno, a ljudi ga ne konzumiraju toliko često koliko bi trebalo.

Naučili su o važnosti konzumiranja i pripremanja ribe, što riba u sebi sadrži, i koliko njena konzumacija  dobro utječe na cjelokupni organizam, koje su vrste riba najzdravije te na koji način ih je najzdravije pripremati.

Svi su pozorno slušali i aktivno sudjelovali.

Na kraju predavanja učenici su sami osmišljavali zdravi jelovnik koji sadrži ribu.

 

Preostaju još predavanja za roditelje i kuharsko osoblje matične i područne škole.

EDUKATIVNE RADIONICE

Dana 17. veljače 2023. održane su edukativne radionice o važnosti konzumacije ribe i ribljih proizvoda za učenike nižih i viših razreda matične OŠ „Vitomir Širola-Pajo“ Nedešćina. Radionice su provedene u okviru projekta „Ribice jesti zdravo se hraniti“ a u okviru Flag-ovog Natječaja Mjera 5.2.1. „Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama FLAG-a „Alba“ s ciljem unaprjeđenja znanja učenika o važnosti uključivanja ribe u svakodnevnu prehranu. 

Radionice su održale Jovanka Katić i Katja Pilar nutricionistice iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

  

   

FLAG "Ribice jesti-zdravo se hraniti"
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Odobren flag projekt " Ribice jesti-zdravo se hraniti"
Autor: Klara Švraka, 29. 11. 2022.

U labinskom Circolu danas je održana svečanost dodjele Odluka o odabiru projekta u okviru Mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Alba. Riječ je o dodjeli deset Odluka o odabiru bespovratnih sredstava pretežito odgojno-obrazovnim ustanovama s područja FLAG-a Alba, odnosno s područja Labinštine ukupne vrijednosti 2.154.310,84 kn. Među prijaviteljima je bila i naša škola s projektom "Ribice jesti - zdravo se hraniti" ukupne vrijednosti 54.178,34 kune.


Projektom je obuhvaćeno opremanje školske kuhinje parno konvekcijskom pećnicom za pripremu jela Ate rashladnog ormara za skladištenje ribe i ribljih prerađevina. Dio sredstava utrošit će sae na edukaciju učenika i roditelja o važnosti konzumiranja ribe i ribljih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, a dio na materijal za kreativne radionice.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju