preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vitomir Širola-Pajo" Nedešćina

Login
E-DNEVNIK

    

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Spomen knjiga

Edukativne igrice
Lista linkova je prazna
Šk.god. 1945/46 iz školskih spomenica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kunj 1945/46
Autor: Klara Švraka, 14. 5. 2015.

Uređenje škole:

Škola je smještena u privatnoj kući gdje je prije bila talijanska škola. Škola ima 4 razreda i 2 odjeljenja:

I. odjeljenje - I. i II. razred

II. odjeljenje - III. i IV. razred

Nastavnik je jedan:Vinceković Mira

Sav najvažniji školski namještaj kao: klupe ploče peć stolice ostale su sačuvane i preko borbe, a ostale manje opravke (kao krečenje,popravak vratiju peći) narod je sam uredio, tako da se u listopadu moglo nesmetano prisupiti radu.

Rad Škole:

Redovni upisi dorsle djece za školu, kao i uopće svih obveznika izvršen je 2. listopada 1945. godine a redovnim radom počela je škola 3.listopada. U početku,rad je bio vrlo otežan, a razlog je bio taj što djeca iako su  već prije imala nekoliko mjeseci hravtsku školu, ipak su osjetila veliku promjenu, zapravo nisu se mogla snaći u prelazu iz talijanske škole koja ima je bila uvijek strana, u hrvatsku,gdje su čula svoju hrvatsku dragu riječ. Glavna je dakle poteškoća bila dovoljno ne razumijevanje jezika, tako da je prošlo dulje vrijeme,dok se djeca u školi naučila riječi najpotrebnije da hrvatski izraze svoje misli. Tek kasnije već prema Božiću moglo se pristupiti ozbiljnijem radu u nastavi prema razredima. To je jedan od glavnih razloga,da u ovoj školskoj godini nastavni plan i program nije obrađen,tako kako je to predviđeno. A drugi razlog je taj što škola nema nikakovih pomoćnih sredstava,učila,a nije bilo niti zadovoljavajućih knjiga za pojedine razrede.

Radno vrijeme bilo je za III. i IV. razred prije podne, a za I. i II.razred poslije podne. Izvanrednih prekida tokom školske godine nije bilo,osim božićnih i uskrsnih praznika.

Pohađanje škole tokom cijele školske godine nije bilo na željenoj razini, a anročito je polazak pao u proljeće , a razlog su bili poljski radovi.

Od 49 obveznika(20 muških i 29 ženskih) polaznika je bilo 44 (16 muških i 28 ženskih).Preko roditeljskih sastanaka koji su tokom godine održani,a bilo ih je 7,nastojalo se da se roditeljima naglasi važnost škole,da bi se poboljšao polazak u školu,kao i to,da oniroditelji koji nisu nikada slali svoju djecu,da to svakako učine,međutim ako je to od vremena do vremena makar i nešto pridonijelo poboljšanju,ipak nije bilo onako kako je poželjno.

Učenici imaju svoju pionirsku organizaciju,održavali su sastanke i može se reći je baš preko tih sastanaka postignuta veća disciplina u školi,kao i bolji napredak u samom radu.Naročito se to opazilo u toku prvomajskog takmičenja.Veliki broj učenika takmičio se u sastavljanju dopisa za zidne novine,koje su bile u školi,a izdane su u 7 brojeva.Pioniri su tokom godine priredili 3 priredbe,koje su bile uvijek lijepo posjećene,jer su roditelji sa razumijevanjem pratili njihov rad.

Škola imade knjižnicu koja do sada broji 10 knjiga i 5 časopisa za djecu.

U veljači otvoren je tečaj za nepismene u početku bio je jedan polaznik a kasnije niti jedan,tako,da je rad morao biti prekinut.

15.veljače otpočeo je radom tečaj za hrvatski jezik.Bo je razmjerno velik broj polaznika do mjeseca travnja,a onda je pohađanje bilo sve manje zbog proljetnih radova dok konačno zbog toga moralo prekinuti sa radom,tako da niti jedan tečaj nije završen uspjehom

30 -tim lipnjem malenom zavrenom svečanosti izvršeno je dijeljenje svjedodžbi,a time i završena školska godina 1945./46.

(Muškon Josip)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju